CE ESTE CODUL CAEN?

Ce este codul CAEN? Codurile CAEN reprezinta CLASIFICAREA ACTIVITATILOR DIN ECONOMIA NATIONALA si se utilizeaza pentru a desemna clasificarea statistica nationala a activitatilor economice din Romania.  Aceasta clasificare asigura baza pentru pregatirea unei game largi de date statistice (productie, factori de productie, formarea de capital si tranzactiile financiare) ale acestor unitati.

ce este coodul caen

CE ESTE CODUL CAEN

Aceasta clasificare a activitatilor din economia nationala a fost elaborata de catre Institutul National de Statistica (INS) pentru o ordonare mai precisa a informatiilor corespunzatoare cerintelor economiei de piata si trecerii la sistemul conturilor nationale.

In perioada 1993-1997 a fost realizata treptat introducerea CAEN in sistemul statistic si economic national, prin colaborarea cu Oficiului National al Registrului Comertului si Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

 

Omologarea si implementarea CAEN la nivel national prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997 satisfac obiectivele prioritare, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 575 bis/1992 cu privire la realizarea unor nomenclatoare unitare de interes general prevazute in conceptia generala a informatizarii in Romania, de armonizare cu Nomenclatorul Activitatilor din Comunitatea Europeana (NACE).

 

CAEN a cunoscut in perioada 1997-2007 doua actualizari:

– in 2002 actualizarea CAEN si implementarea incepand cu 1 ianuarie 2003 a CAEN Rev. 1 (Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 601/2002);
– in 2007 actualizarea CAEN si implementarea incepand cu 1 ianuarie 2008 a CAEN Rev. 2 (Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007).

Principiile de elaborare a codului CAEN tin seama de corespondenta clasificarilor internationale si, in special, de cea europeana (NACE), in cadrul unui sistem integrat.

 

Prin utilizarea CAEN, datele statistice sunt culese pe baza aceleiasi structuri de clasificare (nationala si europeana), codul CAEN fiind transpus direct in ISIC Rev. 4 (Clasificarea internationala standard a activitatilor elaborata de Comisia de Statistica a Organizatiei Natiunilor Unite) prin intermediul tabelelor de trecere.

 

Codul CAEN Rev. 2

Avand in vedere necesitatile impuse de evolutia economiei romanesti si principiile de armonizare cu clasificarile europene, Institutul National de Statistica a elaborat versiunea revizuita a CAEN, respectiv CAEN Rev. 2 – folosit si astazi, fiind publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 293 din 03.05.2007 si a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2008.

E bine de stiut ca in cadrul operatiunilor de inregistrare a codurilor CAEN la Oficiului National pentru Registrul Comertului (ONRC) anumite clase sau coduri CAEN sunt reglementate de legi speciale fiind necesare proceduri prealabile pentru a desfasura activitatile specifice prevazute in acesta precum: profesiile libere, regimul armelor si munitiilor, anumite activitati sportive, s.a.m.d.

 

Asadar, in situatia in care doriti inregistrarea unei firme la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul din judetul unde isi va avea sediul social viitoarea companie, e bine sa va interesati din timp daca vor fi necesare operatiuni prealabile de autorizare a functionarii unei SRL in baza codurilor CAEN folosite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continut protejat!
www.000webhost.com